Matematik önemlidir

Matematiğin önemi, matematiğin hayatımızdaki yeri elbette birkaç cümle ile anlatılabilecek kadar basit değildir. Matematik hayatımızı düzenli hale getirir ve kaosu önler. Matematik ile beslenen belli yetenekler; akıl yürütme gücü, yaratıcılık, soyut veya uzamsal düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme yeteneği ve hatta etkili iletişim becerileridir.

Matematik, tüm yaratımların beşiğidir ve dünya onsuz bir cm kadar bile hareket edemez. Aşçı ya da çiftçi, marangoz ya da tamirci, esnaf ya da doktor, mühendis ya da bilim adamı, müzisyen ya da sihirbaz, herkesin günlük yaşamında matematiğe ihtiyacı vardır. Böcekler bile varoluş için günlük yaşamalarında matematiği kullanır.

Matematiğin önemi, elbette birkaç cümle ile anlatılabilecek kadar basit değildir. Matematik hayatımızı düzenli hale getirir ve kaosu önler. Matematik ile beslenen belli yetenekler; akıl yürütme gücü, yaratıcılık, soyut veya uzamsal düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme yeteneği ve hatta etkili iletişim becerileridir.

Salyangozlar kabuklarını yapar, örümcekler ağlarını tasarlar ve arılar altıgen petekler yapar. Doğanın kumaşında sayısız matematiksel desen örneği vardır. Kişinin hayatının biçimlendirici döneminde uygun rehberlik ve eğitim verilirse, herkes matematikçi olabilir. İyi bir matematik müfredatı, konunun etkili bir şekilde öğretilmesi ve öğrenilmesine yardımcı olur.

Hayatımızda Matematik hep bizimle beraberdir. Okulda öğrendiğimiz sırada ne işimize yaracak ki deriz ama aslında matematik her yerdedir. Bizim DNA dizilimimiz bile matematik kurallarına uygun bir şekilde dizilmiştir. Mesela yemek yaparken de matematiği kullanırız. Belirli ölçülere sadık kalırız, koyacağımız malzemelerin oranı bellidir. E burada da matematikteki oranlar devreye giriyor. Böyle böyle günlük hayatımızın her yerinde matematikle mutlaka karşılaşırız. Bunun yanı sıra neredeyse bütün meslek dallarında matematiğe ihtiyaç duyulur. Terziler ölçülerden, mimarlar açılardan, bakkallar dört işlemden yararlanırlar.  Kısacası matematiğin olmadığı hiçbir alan yoktur. Tıp, sosyal, ekonomi, yönetim gibi bilimler de matematik kurallarını kullanmak zorundadırlar. Bu nedenle matematik bütün dünya için çok önemli bir konumdadır.

Matematik öğrenme sürecindeki en büyük engel uygulama eksikliğidir. Kavrama hakim olmak ve bir problemi çözmede hız ve doğruluk geliştirmek için öğrenciler farklı alanlardan en az 10 problemi günlük olarak çözmelidir. Alt sınıflarda çarpım tablosunun öğrenilmesi teşvik edilmelidir. Matematik bilgisini çocuklar arasında yaymanın çok etkili bir başka yolu da akran eğitimidir. Bir çocuk öğretmeninden bir kavram öğrendikten sonra, öğretmen ondan aynı şeyi diğer öğrencilere açıklamasını istemelidir. Dahası, bu süreçte tüm çocuklar konuyla ilgili şüphelerini ifade edebilecek ve grup halinde tartışarak onları pekiştireceklerdir.

Matematik amacı nedir?

Matematiğin bir amacı yoktur aslında. Ama bir amaç edinmek istiyorsak matematiksiz bunu yapmamız mümkün görünmüyor. Bireysel olarak kendimiz matematikten yararlanamıyorsak bile, amaçlarımız doğrultusunda aldığımız hizmetlere bakarsak doğrudan işe katamadığımız matematiği dolaylı olarak nasıl dahil ettiğimizi görürüz.  Matematik tek amaç için hizmet etmez, matematik tek amaca hizmet etmez. Matematik sabit birşey, bir birim de değildir. İçine girdiği düşünce, iş, hareket her ne ise onu geliştirir, akıllı hale getirir. Sebebini, hayat ritmini, sonucunu sorgulamayı, araştırmayı öğretir. Bunlar için kurallar koymaz. Matematikle ilgileniyor ve kendinizi geliştiriyorsanız bir süre sonra algılarınızın açıldığını farkedeceksiniz.

Matematik niye var?

"Öğretmenim! Bu öğrettiklerinizi hiç kullanmayacağız, neden öğreniyoruz?" klasik cümlesini çocukluğunda pek çok kişi kurmuştur. Aslında bu cümleler genelde matemetiği seven ve nispeten matematiksel zekaya sahip çocukların kurduğu cümle olmuştur. "Bana dört işlem yeter" ne kadar iddialı, basit ve tamamen küçümseyici bir cümle değil mi?

Matematiğin Faydaları Nelerdir?

Hayatımızın hemen hemen her noktasında matematiği itina il kullanıyoruz. Bunun için ille de kasiyer olmanıza gerek yok. Kasiyerin verdiği pasaüstünü kontrol edebilmek için de matematiğe ihtiyacınız var. Karşıdan gelen arabanın yaklaşma hızını tahmin ederek size çarpmamasını sağlamak için de matematikten yararlanacaksınız. Sadece günlük hayatımızda değil nefes alıp verdiğimiz her anda birşeylerin hesabını yaptığımızın belki farkında değiliz. Pratik zeka, hazırcevap olmak istiyorsanız da matematik kullanacaksınız. Beyninizin güçlenmesinden, karar yeteneğinizin hızlanmasına kadar, mantıklı düşünme yeteneğinizin gelişmesinden bilişsel yeteneklerinizin artmasına kadar her aşamada matematiğin faydasını göreceksiniz.

Bir insan neden matematik yapar?

Matematikte ilk amacımız sınavdan iyi bir not almak, sınıfı geçmektir. Sonra hayal ettiğimiz üniversite bölümüne ulaşmak için karşımıza mutlaka çıkacak, matematiksiz fazla bir adım atamadığımızı farkedeceksiniz.

Son Blog Yazılarımız

Matematiğin Önemi
  • 25-10-2022
Özel Ders
  • 25-10-2022
LGS Yeni Nesil Sorular
  • 25-10-2022

Sorunuz mu var ?

Bizimle İletişime Geçin

İletişim

Kategoriler